TNO lanceert app BewustBelast voor inzicht in fysieke belasting

ingevoerd op 07-05-2019

Het creëren van een gezonde werksituatie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers. Werkgevers verzorgen de randvoorwaarden, werknemers maken op de werkvloer iedere dag bewuste en onbewuste keuzes over hoe zij hun werkzaamheden uitvoeren. De gratis app BewustBelast ondersteunt werknemers in het maken van ‘bewust gezonde keuzes’.

De app is bedoeld om werknemers een omslag te laten maken in het denken dat fysieke belasting ‘er nu eenmaal bij hoort’ naar ‘dit brengt risico’s met zich mee, hoe kan dit worden opgelost?’. Aan de hand van eenvoudige vragen krijgt de gebruiker inzicht in de risico’s van de eigen situatie. Daarin worden verschillende soorten fysieke belasting meegenomen, zoals hand-arm bewegingen, tillen, duwen en trekken. Vervolgens worden concrete acties aangeboden om de risico’s, die door de gebruiker aangegeven zijn, te verlagen. De app vergroot het risico-bewustzijn van werknemers, geeft werknemers inzicht in hun eigen rol bij de preventie van klachten en stimuleert ze om de gezonde keuzes te maken. Introductie van de app gebeurt bij voorkeur door het bedrijf om op die manier de samenwerking tussen werkgever en werknemers bij vervolgacties te stimuleren.

De app is geschikt voor werknemers in alle sectoren en branches die in hun dagelijks werk te maken hebben met fysiek zwaar werk. De app is gratis beschikbaar via de app store (iOS) en playstore (Android). Er is materiaal ontwikkeld voor de introductie van de app, dat de preventiemedewerker of arbo-verantwoordelijke in een bedrijf kan gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg.

Uitgebreide informatie: www.fysiekebelasting.tno.nl (https://www.fysiekebelasting.tno.nl/nl/instrumenten/nl-bb/)
 
De app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van SZW.